Overslaan en naar de inhoud gaan

Geschillenkamer

Je kan als persoon of organisatie een klacht indienen over discriminatie bij het Vlaams Mensenrechteninstituut. Als een bemiddelingstraject geen uitkomst biedt, kan de Geschillenkamer die discriminatieklacht ontvangen. Ze buigt zich dan over de klacht en oordeelt of er sprake is van discriminatie.

Wat is de Geschillenkamer?

  • De Geschillenkamer is een onafhankelijk orgaan van het Vlaams Mensenrechteninstituut. De procedure voor de Geschillenkamer staat volledig los van het bemiddelingstraject.
  • De Geschillenkamer bestaat uit experten in mensenrechten en het anti-discriminatierecht. Zij hebben ervaring in de magistratuur, advocatuur en academische wereld. Ze oordelen onafhankelijk en onpartijdig over de discriminatieklacht. 
  • De experten spreken een niet-bindend, gemotiveerd oordeel uit. 
  • Oordeelt de Geschillenkamer dat er sprake is van discriminatie? Dan kan ze de persoon of organisatie die discrimineerde aanbevelen om bepaalde acties uit te voeren. De Geschillenkamer kan bijvoorbeeld aanbevelen dat een school bepaalde redelijke aanpassingen doorvoert voor een leerling met een handicap, of dat een organisatie haar beleid aanpast. Een procedure voor de Geschillenkamer verhindert niet dat een rechtbank dezelfde feiten beoordeelt.

Wanneer kan je naar de Geschillenkamer?

Meen je gediscrimineerd te zijn in een situatie die onder de Vlaamse bevoegdheden valt? Dan kan je dit gratis melden bij het Vlaams Mensenrechteninstituut. We bekijken dan of je samen met de betrokken partij(en) tot een oplossing kan komen. Dit kan aan de hand van een bemiddeling. 

Biedt de bemiddeling geen uitkomst? Dan kunnen we je klacht, met jouw instemming, bezorgen aan de Geschillenkamer. Die zal de situatie beoordelen. 

info
  • Je kan je discriminatieklacht niet rechtstreeks voorleggen aan de Geschillenkamer. 
  • De Geschillenkamer behandelt alleen discriminatieklachten. Ze velt geen oordeel over meldingen van andere mensenrechtenschendingen. 

Hoe verloopt de procedure?

Contact

Postadres: Hendrik Consciencegebouw, Koning-Albert II-laan 15, bus 579, 1210 Brussel

Hoofdzetel: Belpairegebouw, Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel

info

Als je poststukken naar dit adres stuurt, scant Het Facilitair Bedrijf deze in en worden ze digitaal aan het Vlaams Mensenrechteninstituut bezorgd. Zo kunnen we dossiers volledig digitaal behandelen. Poststukken met de vermelding “vertrouwelijk” of “(medisch) geheim” worden niet ingescand, maar ongeopend aan ons bezorgd.

Ook interessant